Accessibility | Skip to primary navigation | Skip to main content | Skip to footer |


What's on City of Melbourne


About CH2

In 2004, the City of Melbourne was faced with an accommodation dilemma. Staff were housed in dated office buildings which, although centrally located to the Town Hall, were nearing the end of their lifespan.

Rather than relocate staff to alternative offices, Council embarked on an ambitious plan to construct a new office building, Council House 2 (CH2), that would meet its spatial requirements and lead the way in the development of an holistic green environment.

CH2 has been designed to not only conserve energy and water, but improve the wellbeing of its occupants through the quality of the internal environment of the building. CH2 demonstrates a new approach to workplace design, creating a model for others to learn from and follow.  

CH2 is located at 240 Little Collins Street, Melbourne.

How it works

Download the below document for details on how the building works.
CH2 – How it works (PDF, 2.5Mb)

Back to top

Conserving energy and water

Energy efficiency in CH2 is achieved through an integrated set of features focusing on heating, cooling and water reuse.

Elements that work together to achieve this goal include:

Back to top

Internal environment

CH2 was designed on the principle that a quality internal environment, complete with fresh air and carefully selected materials, can have a positive impact on the wellbeing of its occupants.

Find out more about CH2's:

Back to top

Art

Art is integrated into the fabric of CH2, complementing and extending the building beyond its engineering and architectural aspirations. 

Artists were selected to participate in the project via a formal selection process held in October 2003. Selected artists worked closely with the design team during 2004 while developing and finalising their designs. Three artists were also invited to participate in the design charrette at the concept stage. Their challenge was to express a vision that reflected, complemented, and/or questioned the design team’s commitment to sustainable design.

CH2’s project artists were:

Back to top

Facts and figures

Visit Facts and figures for more information on CH2. You can also download the below document for details on how the building works.

CH2 – How it works (PDF, 2.5Mb)

Back to top

 


Web Part Error: A Web Part or Web Form Control on this Page cannot be displayed or imported. The type could not be found or it is not registered as safe.

 
Exterior of CH2